In 1976 werd de school van Sensei Herbert Knoester (geb 1932 Solo Indonesië) opgericht in het Zuid-Limburge Stein (Nieuwdorp). In Indonesië had hij al kennis gemaakt met de inheemse gevechtskunsten zoals Pencak Silat, Pukulan en Kuntao. In de tweede wereldoorlog bestudeerde hij de Japanse kamp bewakers die aan Jujutsu, Karate en Kobujutsu deden. Na de oorlog kwam hij naar Nederland en ging hier bij de Marine. Hij leerde diverse krijgskunsten erbij zoals Hóng Lóng, Jujutsu, Karate en Nggo Mbie Paei Kungfu waarin hij trainde met Sensei Richard Offerbeek. Hij verzamelde vele technieken uit diverse systemen en was voor die tijd al erg allround. In 1976 starte hij met de Dojo in Stein, eerst in de wijk Nieuwdorp en later in de wijk Kerensheide waar ook Rob P in zijn jeugd erbij kwam. Rob kon het heel goed vinden met Sensei Herbert en trainde jaren onder hem totdat Sensei Knoester ziek werd en geen les meer gaf, de Dojo werd overgenomen door zijn zoon maar dit werd geen succes. Rob P ging met vele oudleden verder in Stein onder de naam Ashigaru. Sensei Knoester overleed uiteindelijk in 2007.  Rob kon hem voor zijn dood nog enkele malen bezoeken en toen deze terug kwam van wedstrijden in Japan was Sensei Knoester net overleden, maar hij kon wel nog bij de begrafenis zijn, sober, zoals Sensei ook had geleefd. Ashigaru is dus een directe navolger van de oude Knoester Dojo en inmiddels de langsbestaande vereniging in Stein op het gebied van gevechtskunsten op één Judo Dojo na. Sensei Knoester noemde zijn eigen allround systeem een mix van diverse vecht-systemen en Taichi: "Ai Chi Paei". De onderstaande grote foto neemt een prominente rol in aan de muur van onze Dojo's. Osu







De lessen van Sensei Knoester begonnen altijd met een goede warming-up van het losmaken van alle delen die belangrijk zijn. Daarna gevolgd door basis-technieken als standen, blokken, stoten en trappen, Vrije gevcchtsoefeningen, zelfverdediging tegen mes etc en Kata's loopvormen met en zonder wapens zoals een zwaard, stok en speer. Sparren werd hard gedaan en vrijwel altijd zonder bescherming. Er was veel diversiteit in arm en beentechnieken. 




De Nggo Mbie Paei stijl is opgericht door de Chinese Meester Kong A Djong die in Indonesië verbleef. In Nederland werd deze stijl verspreid door voornamelijk: Richard Offerbeek, Ton Beckx, Doddy Geeraths, Oscar Bradwolf en Ed Van Oijen. Allen hadden ze hun eigen vechtkunst achtergrond. Hierdoor is het systeem ook zo divers verspreid. Daarnaast kwam de stijl in contact met het Kenpo van Ralph Castro uit Amerika. Hierdoor zijn er Kata's in het Nggo Mbie Paei die zowel uit het Karate, het Kenpo als het Kungfu komen. Anno 2020 zijn alle scholen uit elkaar gevallen of ze bestaan niet meer. Daarnaast zijn vele van de grondleggers helaas overleden. Echter de Steinse Ashigaru Dojo's en al haar locatie's beoefenen nog steeds allround vormen van de gevechtskunst, al is de school nu wel meer op de Japanse systemen gericht. Osu




DE OUDE DOJO. OSU
DE OUDE DOJO. OSU

De betekenis van de Groet:

 

Met het uitbrengen van de groet zeg je niet alleen maar hallo hier ben ik, maar het omvat het hele clubreglement en nog veel meer. Als een trainer de groet uitbrengt, belooft hij aan zijn leerlingen en zichzelf zich te houden aan de 5 gouden regels.

 

Eerlijkheid, Karakter, Zelfbeheersing, Doorzetting en Fatsoen

 

Hij belooft aan al zijn leerlingen een goed onderricht te geven. Hij houdt zich eraan zijn lichaam voor de les te reinigen, met zijn leerlingen te praten zo als ze zijn, niet op lichamelijke of geestelijke tekortkomingen te letten. Een ieder verdient respect. Het uitbrengen van de groet komt van binnenuit, vanuit zijn hart, met de belofte iedere les weer beter te doen.

 

Als leerlingen de groet uitbrengen doen ze hetzelfde door te beloven om andere leerlingen niet te kleineren, te ergeren en andere leerlingen te nemen zo als ze zijn. Je belooft de medeleerlingen om ze te nemen zoals ze zijn. Om niet ongeduldig te zijn, een te grote verbeelding te hebben, geen haatgevoelens met je mee te dragen.

Stel geen vragen waarop je het antwoord al weet, stel je medeleerlingen in de gelegenheid om zelf met vragen te komen. Als dan de geest en het lichaam één is, komt de groet vanzelf en soepel naar buiten.

 

Herbert Knoester